Neem geen risico met je waardevolle najaarsgras

Najaarsgras stond bekend als voer voor je jongvee. Of zelfs als het gras dat de moeite niet waard was om te oogsten. Tegenwoordig weten veehouders wel beter. Najaarsgras is uitstekend ruwvoer met veel eiwit en voedingsstoffen, mits je het zorgvuldig oogst. Daarnaast is het de laatste kans om je ruwvoervoorraad aan te vullen. Pak deze kans!

Waar je op moet letten bij het maken van een herfstkuil

Het maken van een goede graskuil begint met het kiezen van een goed maaimoment. Laat ten eerste het gras niet te lang worden. Het gras moet rechtop blijven staan zodat de wind erdoorheen kan waaien. Hiermee voorkom je schimmels in het gewas. Maai het gras niet te kort. Aan nat gras blijft grond plakken waardoor het ruw-asgehalte toeneemt. En als het mogelijk is, maai dan op een droge dag met veel wind.

Stimuleer een snelle conservering

Zorg bij het inkuilen van najaarsgras voor een snelle en goede conservering. Najaarsgras bevat veel eiwit en weinig suiker. Omdat suiker het conserveringsproces stimuleert, is het verstandig om najaarsgras in te kuilen met een inkuilmiddel dat hiervoor geschikt is. Daarnaast blijft najaarsgras langer nat door de afnemende zonkracht, mist en weinig wind. Hierdoor daalt de pH minder snel.

Nieuw: Bonsilage Forte, speciaal voor najaarskuilen

Het inkuilmiddel Bonsilage Forte is het enige natuurlijke inkuilmiddel voor het conserveren van nat en suikerarm najaarsgras. De bacteriën in Bonsilage Forte benutten een bredere variatie aan koolhydraten uit het gewas. Dit resulteert in een razendsnelle verlaging van de pH. Hierdoor behoud je de energie, het eiwit en de goede smaak van het gras.

Smakelijk en fris najaarsgras; ook geschikt voor je melkvee

Voor een opname van ruwvoer is een goede geur en smaak belangrijk. Doordat Bonsilage Forte een snelle conservering stimuleert, is de eiwitafbraak en ammoniakvorming minimaal. Dit resulteert in smakelijk fris ruwvoer waar je melkvee graag de bek in zet. Bovendien minimaliseer je met Bonsilage Forte het risico op boterzuur.

Check het nitraatgehalte voor je gaat voeren

In het najaar komt er veel stikstof vrij uit de bodem. Dit kan niet allemaal naar eiwit worden omgezet, waardoor het ruwvoer te veel nitraat bevat. Dit levert gezondheidsproblemen op bij je melkvee. Laat daarom je graskuil bemonsteren zodat je weet hoeveel je maximaal per dag van je najaarskuil aan je koeien kunt voeren.

Bestel Bonsilage Forte op tijd

Zorg dat je je inkuilmiddel op tijd bestelt bij de Barenbrug-dealer in je buurt of bestel bij je loonwerker.
Klik hier voor een Barenbrug-dealer bij jou in de buurt. 

terug