Eiwitgehalte daalt

De resultaten van de vers grasanalyse van 21 april tonen aan dat het eiwitgehalte in maaipercelen daalt. Het advies is daarom het gras zo snel in te kuilen. Bij toename van 1.000 kilo droge stof daalt het eiwitgehalte nu met 25 procent.

 

Naast het dalen van het eiwitgehalte zijn er veel schimmels in het gras geconstateerd. Controleer uw gewas op deze schimmels voor u gaat inkuilen. Schimmels vertragen de conservering van de graskuil en verlagen het eiwitgehalte en voederwaarde van de kuil. Neem op tijd maatregelen en vraag uw loonwerker een inkuilmiddel te gebruiken.

inkuiljournaalHelaas is het weer momenteel niet stabiel en valt er iedere dag wel een fikse bui. Het gras op het veld droogt hierdoor slecht en het gevaar van veldverliezen is groot. De voederwaarde van het gemaaide gras daalt iedere nacht met 50 VEM, dus de veldperiode verlengen is geen ideale oplossing. Barenbrug adviseert veehouders het gras iets natter in te kuilen en een inkuilmiddel te gebruiken. De melkzuurbacteriën in Bonsilage Plus versnellen de conservering waardoor de kuil eerder stabiel is.

 

Het alternatief is wachten op stabieler weer. Let bij later maaien goed op uw maaihoogte. Waarschijnlijk staat er na half volgende week meer dan 4.500 kilo droge stof op het land. Stel de maaimachine hoger in en maai niet korter dan 6 tot 7 centimeter.

Maait u dieper, dan maait u onder het groeipunt en zal uw weide moeilijker herstellen. Op de kale plekken die hierdoor ontstaan is de kans op ruwbeemd groot en de opbrengst van uw tweede en derde snede daalt hiermee flink.

 

De eerste snede heeft de stikstof goed benut. Ons advies is daarom om voor een goede tweede snede zo snel mogelijk uw grasland te bemesten. Na de tweede snede kunt u een klaver mengsel doorzaaien zodat ook uw najaarssnede voldoende stikstof krijgt voor een eiwitrijk gewas.

Heeft u dit voorjaar uw percelen doorgezaaid? Dan kunt u vier dagen na het inkuilen het resultaat hiervan goed beoordelen. U herkent de nieuwe spruiten aan de donkergroene kleur. De oude spruiten zijn licht groen tot wit. De nieuwe spruiten garanderen een uitstekende derde en vierde snede van dit jaar.