Grassmaster ruimt veld voor natuurgras

Deze zomer halen Heerenveen en Feyenoord hun Desso Grassmastervelden weg en ruilen die om voor natuurgras. NAC haalt enkel de toplaag eraf. De desbetreffende sportveldbeheerders van de drie betrokken clubs geven tekst en uitleg.

 

Heerenveen
Sportveldbeheerder Henk Schreuder van Heerenveen: "We hadden geen klachten over de kwaliteit van de Grassmaster, maar ervaarden wel problemen met de waterdoorlaatbaarheid van de onderlaag in het veld onder de veldverwarming." Hij vervolgt: "Bovendien wilde het gras, voordat we de SGL-verlichting hadden, niet echt groeien. Als je een Desso hebt, kun je er verder weinig meer aan doen. Door de verwerking van kunstgrasverzels in de mat, is het moeilijker om zandsleuven voor waterdoorlaatbaarheid te graven en om er met de fieldtop-maker erover heen te gaan."

 

De slechte waterdoorlaatbaarheid pakt Heerenveen nu als eerste aan. Schreuder: "Omdat we onder de verwarming moeten graven, hebben we allereerst de Grassmaster eruit gehaald. Nu hebben we het veld op 65 centimeter uitgegraven en zijn we bezig zand erin te rijden. Op termijn leggen we ook nog een nieuw beregeningssysteem, drainage, verwarming en digitale boring aan. Nu krijgen we eerst een nieuwe grasmat met een fiberturf toplaag met daar bovenop graszoden van Hendriks graszoden. De algehele uitvoering is in handen van ingenieursbureau Oranjewoud. We willen bewust niet doorzaaien, want daar hebben we niet genoeg tijd voor."

 

Feyenoord
Enrico Salomons, sportveldbeheerder bij Feyenoord: "De behandeling van kunstgras is intensiever dan die van natuurgras. Grassmaster is een uitstekend product, maar we hadden te weinig tijd om in te zaaien. Daarom hebben we nu gekozen voor graszoden. Die zijn kwalitatief niet minder, zeker nu we met de SGL-verlichting het gras ook in de winter kunnen laten doorgroeien. We moeten nu wel meer bemesten en qua onderhoud er meer bovenop zitten, dan bij een Grassmaster-veld. Die was trouwens ook wat harder dan een natuurgrasveld. De spelers van Feye! noord wi lden graag naar een zo vers mogelijk veld, dus ook zachter gras." Hij vervolgt: "Ik blijf het Grassmastersysteem goed vinden, het veld is namelijk superstabiel, maar heeft alleen wel bovengenoemde nadelen. We houden met de keuze voor zoden er rekening mee, dat de spelers aangeven dat ze toch liever op de Grassmaster spelen. Zelf ga ik daar niet van uit."

 

NAC
Jan Braspenning, sportveldbeheerder NAC: "Wij halen alleen de toplaag eraf, omdat de vezels door bezanding vervuild zijn geraakt. De bovenlaag, die bestaat uit vilt, zand en straatgras, gaat eraf. We maken de boel schoon en zaaien opnieuw in. De mat heeft tot 20 juli de tijd nodig om te rusten, dan is er een enkele Intertoto-wedstrijd, maar daarna heeft hij weer een maand om te herstellen. De Desso Grasmaster bevalt verder prima. Hij is zacht genoeg, omdat ik hem regelmatig vertidrain."

Bron: fieldmanager.nl

Uw reactie
Uw naam
E-mailadres
Opmerkingen
Vul hier niets in a.u.b.