Melkveehouder John Dekker gestart met graszaadteelt voor Barenbrug
Ruim 1800 kg zaad per hectare en acht ton mooi hooi
John Dekker heeft een prachtig melkveehouderijbedrijf aan de rand van de Wieringermeer en is twee jaar geleden begonnen met de teelt van graszaad. Het ras Dromara was nog nieuw en bleek toen al zeer veelbelovend.
Dekker heeft aan de wieg gestaan als het gaat om de productie van het tetraploïde Engels raaigras Dromara. Bij zijn eerste oogst in 2012 haalde hij netto ruim 1800 kilogram zaad per hectare en dat in combinatie met een goede prijs, acht ton hooi en een forse nasnede. ‘Het bevalt mij prima zo. Ik zaai dit jaar na pootaardappelen weer ruim 10 hectare in, want dit past mooi in mijn bouwplan. Graszaad is een zeer gewilde voorvrucht voor aardappelen en bollen en dat zorgt ervoor dat het land weer goed verhuurd kan worden. Dit is erg belangrijk in deze omgeving, waar veel landruil is tussen akkerbouwer en veehouder’, aldus Dekker.
Inzaai onder natte omstandigheden.
Vanwege de natte herfst is Dromara pas eind oktober gezaaid met slechts 13 kilogram graszaad. Dit is normaal voor de graszaadteelt, want het gras moet in het voorjaar mooi uit kunnen stoelen om uiteindelijk een goed zaadgewas te vormen. Loonbedrijf Verbruggen heeft gespit en gezaaid onder enorm moeilijke omstandigheden, waardoor Dekker zijn twijfels over de afloop had. Teeltadviseur Simon Blaauboer gaf aan om na inzaai van Dromara een lichte Tramat bespuiting uit te voeren, zodat ongewenste grassen geen kans zouden krijgen.
In het voorjaar stonden er kleine sprietjes, die uiteindelijk een volwaardig gewas hebben gevormd. Na bemesting met zowel kunstmest als drijfmest begon het gras te groeien. Door de forse groei van dit gewas bleek een bespuiting met Primstar en MCPA al voldoende om de onkruiddruk de baas te blijven. Na de bloei is er nog een keer gespoten met Matador om afrijpingsziekten te voorkomen. De oogst kon rond 1 augustus beginnen.
Ruim 1800 kg zaad per hectare en acht ton mooi hooi
Loonbedrijf Jimmink uit Kolhorn heeft het perceel gemaaid en geoogst en de buurman even verderop heeft het drogen voor Dekker verzorgd. Het graszaad is opgehaald met de bekende gele Barenbrug container en met spoed geschoond en gemengd. Ondanks de slechte zomer van het afgelopen jaar, heeft Dekker toch nog ruim acht ton mooi hooi gewonnen.
Formidabele grassnede van de nieuwste genetica
Na de graszaadoogst heeft Dekker meteen weer drijfmest toegediend. Dit leverde nog een formidabele nasnede op, die hij goed kon gebruiken. Omdat Dromara een 9,3 voor roestresistentie heeft, was de kwaliteit van de snede erg hoog. Na twee jaar graszaad blijft het perceel liggen als blijvend grasland. Dit kan prima, omdat Dromara ook voor standvastigheid een hoge waardering krijgt.
“De erfenis van de graszaadteelt is ook nog eens dat ik een mooie grasmat overhoud. Door de graszaadteelt beschik ik meteen over de nieuwste genetica en ik heb weer wat over de teelt geleerd.”
Johan Dekker