'Structuur: basis voor goede penswerking'

Voor gezond gras en een goede penswerking bij de melkkoeien is Structuur een welkome aanvulling in het rantsoen.

 

Even ten noordwesten van Almelo, in het Overijselse Hellendoorn, ligt het gloednieuwe melkveebedrijf van Bert-Jan en Manon Kloosterman. Het bedrijf valt op door de vorm en de in hout uitgevoerde bouw. Sinds september 2010 melken zij op deze locatie samen met de broer van Bert-Jan 370 melkkoeien. Het doel is om in april vierhonderd koeien te melken. De opfok van jongvee gebeurt bij familie Luchtenberg, waar de melkveehouders veel mee samenwerken.


In 1997 namen Bert-Jan en Manon het bedrijf - toen ook al gevestigd op twee locaties - over van de ouders van Bert-Jan. Bert-Jan en zijn broer hadden ieder 400.000 kilo quotum toebedeeld gekregen. In 2005 ontstond het idee om beide bedrijven te verplaatsen naar de huidige locatie. In totaal is er bij het bedrijf 50 hectare cultuurgrond en 35 hectare natuurgrond. Op de oude locatie is op eigen initiatief natuur ontwikkeld, wat nog steeds gebruikt wordt voor voederwinning.

 

Kempensysteem
Door de intensiviteit – veel dieren per hectare - kwam familie Kloosterman voor de keuze te staan: grond kopen, of extra ruwvoer/krachtvoer aan kopen.”De grond is hier duur en aankoop is eigenlijk geen optie”, vertelt Bert-Jan. Als gevolg hiervan is uiteindelijk besloten met het Kempensysteem van Hendrix UTD te gaan werken. Bij dit systeem hebben koeien een vrije opname van17 tot 18 kilo krachtvoer per dag, aangevuld met voordroog van 60 á 70 procent droge stof naar behoefte of hooi.
Gezien dit systeem van voeren zijn structuur en smakelijkheid van het gras zeer belangrijk. “We streven naar een z’n dik mogelijke ruwvoermat in de pens”, zegt Bert-Jan. “Om voldoende voordroog in de koeien te krijgen moet het product wel smaken.” Op advies van adviseur Ben van Asselt, van W. van der Linde Fourages te Lemele, is in 2009 op de nieuwe locatie gekozen voor Structuur. Dit product combineert smakelijkheid met structuur en past dus perfect bij dit rantsoen. Ook vanwege zijn diepe beworteling op de droogtegevoelige gronden is dit mengsel een goede keuze.

 

Geweldige opbrengst
Afgelopen jaar heeft familie Kloosterman een geweldige eerste snede gehad. “Duidelijk meer dan normaal, ondanks de standaard bemesting”, weet Bert-Jan te vertellen. “We willen liefst zolang mogelijk wachten met maaien om zoveel mogelijk opbrengst te realiseren en in principe wordt dit land alleen gemaaid. Verder viel op, dat het gras tijdens de droogte in 2010 verkleurde maar ook meteen begon te groeien toen het ging regenen. Andere percelen reageerden niet zo snel. Ook de najaarssnede was zeer goed én zeer gezond. Structuur past daarom uitstekend in onze bedrijfsvoering.”