Onderhoud paardenweide

Een goed onderhouden paardenweide is de basis voor een gezonde en veilige omgeving voor je paard. Een sterke graszode voorkomt niet alleen blessures, maar helpt ook om ziektes zoals zandkoliek te voorkomen. Door regelmatig onderhoud blijft de weide stevig, groen en voedzaam.

 

Een effectieve en betaalbare manier om je weide in topconditie te houden, is doorzaaien. Dit versterkt de grasmat en zorgt ervoor dat kale plekken snel worden opgevuld. De beste momenten om een weide door te zaaien zijn het voorjaar (februari – april) en het najaar (augustus – september).

 

Herstel en behoud van een sterke grasmat

Kale plekken in de weide ontstaan vaak door intensief gebruik of extreme weersomstandigheden. Dit kan de gezondheid van je paard in gevaar brengen, omdat kale plekken het risico op zandopname en blessures verhoogt. Door tijdig door te zaaien, houd je de graszode sterk en voorkom je kale plekken. Ook is er door de stevige zode minder ruimte voor onkruiden om zich te vestigen. Doorzaaien is goedkoper én sneller dan volledig opnieuw inzaaienVoor grote weides kan een loonwerker met een doorzaaimachine een efficiënte oplossing bieden.

Werkplan voor succesvol doorzaaien

Om je weide succesvol door te zaaien, is een goede voorbereiding belangrijk:

 

  1. Onkruid verwijderen – Begin met het bestrijden van onkruid, zodat het graszaad optimaal kan kiemen. Gebruik hiervoor mechanische onkruidbestrijding zoals een wiedeg of een geschikt gewasbeschermingsmiddel.
  2. Zorg voor een kort grasmat – Een kort gewas zorgt ervoor dat het nieuwe graszaad beter de bodem bereikt. In het voorjaar adviseren we je om vroeg te zaaien, voordat de bestaande planten starten met hun voorjaarsgroei. Bij doorzaaien in het najaar is het belangrijk dat je voor het doorzaaien de grasmat op 4 cm afmaait of beweid.
  3. Bodem losmaken – Gebruik een sleep, wiedeg of hark om de bovenste laag van de bodem open te breken, zodat het graszaad licht, lucht en ruimte krijgt om te kiemen.
  4. Zaai vóór een regenbui – Dit helpt om het zaad snel te laten kiemen. Verdeel het graszaad gelijkmatig, bij voorkeur met een doorzaaimachine, en rol het daarna goed aan. Kies steeds voor gras dat afgestemd is op de behoefte voor paarden.
  5. Vochtigheid behouden – Zorg ervoor dat de grond voldoende vochtig blijft, vooral in de eerste weken na het doorzaaien.
  6. Beperkt weiden en maaien – De bestaande grasmat kan gemaaid worden, zodra de jonge grasplantjes voldoende ontwikkeld (>6 cm) zijn. Beperkt weiden is mogelijk, maar voorkom dat de paarden het gras erg kort afgrazen.

Kale plekken bijwerken

Naast doorzaaien kunnen kale plekken bijgewerkt worden.

 

1. Eerst de bodem goed losharken voor een vlak en stevig zaaibed.

2. Verdeel het graszaad gelijkmatig en rol of loop het daarna goed aan.

3. Zorg dat de grond voldoende vochtig blijft.

Hoeveel zaad heb je nodig?

  • Voor een weide met veel open plekken: 40 kg Horse Master® per hectare.

 

Door regelmatig te investeren in goed onderhoud en te kiezen voor Horse Master met de grastechnologie RPR, zorg je ervoor dat jouw paardenweide het hele jaar door sterk, gezond en veilig blijft!

Horse Master: voor een sterke groene paardenweide

Horse Master® is een uitgebalanceerd graszaadmengsel voor paarden. Zo heeft een Horse Master® weide een sterke zode, een snelle hergroei en is het gewas structuurrijk en fructaanarm. Klik hier voor meer informatie over Horse Master®. Horse Master is voorzien van de grastechnologie RPR, waardoor het bestand is tegen extreme betreding.

 

 

Waar kan je Horse Master kopen?

Wil je ook het beste gras voor jouw paard of pony? Koop Horse Master® bij een dealer bij jou in de buurt!

!

Inzaaien paardenweide

Inzaaien van een paardenweide kost even tijd en aandacht, maar daar staat tegenover dat je jarenlang plezier hebt van een uitstekende weide. Wil je meer informatie over het inzaaien van een paardenweide? Lees het hier.

!

Bemesten paardenweide

Bemesten en bekalken is van essentieel belang om je paardenweide in goede conditie te houden. Paarden hebben voedingsstoffen en sporenelementen uit gras nodig om goed te kunnen functioneren. Wil je meer weten over het bemesten van paardenweides? Lees het hier.

Weidebeheer loont

Hoewel Edith Witjes zich hobbymatig bezig houdt met de sport en fokkerij, gaat het er op haar dressuurstal in Gendt professioneel aan toe.

 

Over elk detail is uitvoerig nagedacht. Met haar uitgekiende weidebeheer worden gezondheidsrisico’s en de kans op blessures aanzienlijk verkleind.

terug