Gewoon struisgras, Agrostis Capillaris

Gewoon struisgras is helemaal niet zo gewoon als de naam doet vermoeden. Het komt voor op veel golfbanen. Het is namelijk erg geschikt voor golfgreens, omdat het zo kort gemaaid kan worden en de speelkwaliteit zeer hoog is.

Gewoon struisgras

Gewoon struisgras is de meest voorkomende soort binnen de struisgrasfamilie. De geslachtsnaam Agrostis betekent letterlijk ‘op de akker groeiend’ en de soortnaam capillaris betekent ‘haarachtig’. Deze naam kan misleidend zijn, want gewoon struisgras is onbehaard en het groeit met name op weinig vochthoudende zandgronden. De grond mag niet teveel kalk bevatten, maar mag ook zeker niet te zuur zijn. De pH-waarde van de grond moet lopen van 5,5 tot 7,0.

 

Uiteraard bestaan er binnen de soort gewoon struisgras (Agrostis Capillaris) veel verschillende rassen. De beste rassen kunnen zeer kort gemaaid worden en zijn daardoor dan ook geschikt voor gebruik op golfgreens. Het wordt veelal gebruikt in combinatie met roodzwenkgras. De kleur van het gras is dofgroen en het heeft een relatief breed en plat blad. Hierdoor is het een uitstekende bodembedekker wat zeer belangrijk is op de green.

 

De structuur van het blad is te zien wanneer er van dichtbij naar wordt gekeken. Te zien is dat het jongste blad gerold is, er een kort tongetje aanwezig is en er op het blad duidelijke ribben zichtbaar zijn. De vorming van deze ribben is het meest onderscheidende kenmerk vanstruisgras. Het grote verschil met wit struisgras is dat de ribben fijner zijn en dat de planten geen bovengrondse uitlopers (stolonen) vormen. Gewoon struisgras vormt op kleine schaal ondergrondse uitlopers (rhizomen). Een groot voordeel van gewoon struisgras is dat het, in het milde klimaat van Nederland, in de winter haar kleur weet te behouden en al een vroege voorjaarsbloei toont bij een snel stijgende bodemtemperatuur.

Gewoon struisgras, Agrostis Capillaris

Hoge balsnelheid en kort maaien is mogelijk

Het is zeer frustrerend voor golfers als de green niet gelijkmatig is en de balsnelheid variabel is. De meeste greenkeepers weten dit maar al te goed en proberen de golfgreens op een uitmuntend niveau te krijgen. Met de Stimpmeter kan eenvoudig en nauwkeurig de snelheid van de greens worden gemeten.

Als u hier meer over wilt weten, klik dan hier. 

 

Ziektegevoeligheid

Ziektes kunnen funest zijn voor de golfgreen. Het kiezen voor het juiste grasmengsel met de beste rassen is dan ook noodzakelijk. Gewoon struisgras is minder gevoelig voor ziektes dan wit struisgras, maar juist gevoeliger dan roodzwenkgras. 

Als u meer wilt weten over de ziektegevoeligheid van struisgras, klik dan hier.

 

Zaaien en kiemen

Het aandeel struisgras in een mengsel is vaak niet hoger dan 20%. Toch komt het in de grasmat veel vaker terug. Dit heeft te maken met het duizendkorrelgewicht ofwel: hoeveel zaden per gram zitten in het mengsel. Er kiemen veertien keer zoveel zaadjes struisgras als zaadjes roodzwenkgras. Voor een optimale kieming moet struisgras oppervlakkig gezaaid worden, dus zeker niet te diep. Het advies is om een mengsel te kiezen met minimaal twee rassen. Het een ras vult dan het andere ras aan en zo worden de zwaktes als het ware onderdrukt. Hier moet nogmaals bijgezegd worden dat er wel de beste rassen moeten worden gekozen.

 

 

Straatgras

Straatgras ligt op golfbanen altijd op de loer. Veel bemesten kan leiden tot een zeer groot aandeel struisgras. Aan de andere kant kan bemesting bij een verzwakt grasbestand leiden tot ziektes en een groter aandeel straatgras. De nieuwste rassen gewoon struisgras doen het prima bij een lage stikstofgift en behouden dan toch hun kwaliteit. Er zullen echter altijd maatregelen nodig blijven om bijvoorbeeld viltvorming tegen te gaan. Bar Duo Bent is een mengsel dat uitstekend bestand is tegen straatgras. 

Als u meer wilt weten over straatgras, klik dan hier.

Voorwaarden gewoon struisgras

Gewoon struisgras moet met zo’n 8 gram/m² worden ingezaaid en met zo’n 4 gram/m² worden doorgezaaid. Per gram bevat gewoon struisgras zo’n 14.000 zaden. Het wordt aangeraden om zo’n 4-6 keer per jaar te topdressen en te bezanden en het vilt moet een paar keer jaar worden verwijderd. Qua beregening is het vrij simpel voor gewoon struisgras. Dit moet minimaal gebeuren en alleen bij echt droog weer.

 

Gebruik gewoon struisgras

Bij Barenbrug kennen we de kracht van gewoon struisgras en hier maken we dan ook gebruik van. Bar All Bent bestaat voor 100% uit gewoon struisgras en wordt voornamelijk gebruikt voor het doorzaaien van golfbanen met roodzwenk. Bar Superb is een mengsel van 20% gewoon struisgras en 80% roodzwenkgras. Ook Bar Superb wordt gebruikt voor inzaaien en doorzaaien. Bar Duo Bent is een combinatie van 50% gewoon struisgras en 50% wit struisgras. Bar Duo Bent wordt gebruikt om de strijd met straatgras aan te gaan en wordt voor zowel inzaai als doorzaai gebruikt.

Meer weten over struisgras?

Voor meer informatie over struisgras kunt u hier klikken. 

Vind een dealer bij
u in de buurt
Verkooppunten
terug