Pensbacteriën: de goedkoopste eiwitbron
Pensbacteriën: de goedkoopste eiwitbron
Uit een goed geconserveerde kuil kan een koe tot zes keer meer bacterieel eiwit halen dan uit een slecht geconserveerde kuil. Een melkkoe heeft de unieke eigenschap dat het zelf goed eiwit kan maken met behulp van pensbacteriën.
De bacteriën hebben hiervoor fermenteerbare organische stof (FOS) nodig. In deze FOS zitten verschillende energie- en eiwitfracties (grote en kleine ketens). Per kg FOS kunnen bacteriën tussen de 30 en 180 gram bacterieel eiwit maken. Een groot verschil. De maximale hoeveelheid wordt gehaald bij een uitstekend verzorgde pens. Dit houdt in: veel speekselproductie (prik in voer), een goede drijvende laag in de pens, goede voedingsstoffen en weinig foute schimmels in het voer.
Met het toevoegen van Bonsilage Plus aan de kuil kunnen melkkoeien de maximale productie microbieel eiwit behalen.