Eindelijk maaien! 5 tips voor een uitgestelde eerste grassnede

27 mei 2021. Je kunt eindelijk je maaier uit de schuur halen. De weerkundigen voorspellen beter en stabieler weer voor het eind van deze week. Je bent zeker niet de enige melkveehouder die de eerste grassnede nog moet maaien. Deze uitzonderlijke weersomstandigheden vragen echter om een andere aanpak. Met onze tips maak je toch nog een succes van je kuil.

Meer gras, minder kwaliteit

Wat is de situatie? Er staat inmiddels een forse grasopbrengst: tussen de vijf en zeven ton droge stof per hectare. Daarnaast neemt de aankomende dagen de grasgroei fors toe. Onderin het gewas ontstaan schimmels door afgestorven bladeren. Hierdoor ruikt het gras muf. Het gras dat je nu maait bevat meer celwanden (NDF ligt tussen de 450 -500) in vergelijking met een gangbare eerste snede. Ook is het ruw eiwitgehalte en het suikergehalte lager. Je hebt dus te maken met een grotere hoeveelheid gras met minder kwaliteit. Met enkele aanpassingen in je inkuilproces maak je toch nog een succes van je eerste snede. Hiervoor hebben we een aantal tips.

Tips voor een goede graskuil bij een uitgestelde eerste grassnede:

  • Controleer voor je gaat maaien eerst of de draagkracht van je perceel voldoende is om te berijden met zware machines.
  • Maai voldoende hoog: 7-9 cm. Hoe meer opbrengst, hoe hoger je moet maaien voor een goede hergroei.
  • Streef naar een minimaal percentage droge stof van 35% in een veldperiode van maximaal 48 uur.
  • De optimale haksel- of snijlengte is minder dan 5 centimeter.
  • Maak een goede inschatting van de grasopbrengst. Dit is belangrijk voor een optimale dosering van je inkuilmiddel.

 

 

Advies voor volgende snedes
Vanwege het aanstaande bloeimoment van het gras adviseren we na het maaien van de eerste snede een lichte bemesting. Hierdoor kun je binnen een aantal weken je tweede snede maaien of je perceel inzetten voor beweiding.

terug