Vredo is vorig jaar samen met graszaadleverancier Barenbrug proeven gestart om te kijken hoe met bestaande technieken doelen binnen het glb kunnen worden bereikt. “Een kruidenrijk mengsel vraagt wel een andere aanpak dan bij het doorzaaien met bijvoorbeeld Engels raaigras. Het heeft andere eigenschappen, die vragen om een andere voorbewerking, zaaidiepte en dosering”, aldus Anne van Engelen van Vredo. De proeven hebben uiteindelijk een teelthandleiding ‘Kruiden doorzaaien’ opgeleverd, maar ook de wetenschap dat met bewezen technieken er heel veel mogelijk is. “Doorzaaien van kruiden in bestaand grasland kan namelijk prima als je een goed management hanteert. Uiteindelijk draait het om voldoende licht, lucht en ruimte zodat de zaden zich goed kunnen ontwikkelen. Het is belangrijk dat je doordacht aan de slag gaat. Het betreft een plan dat je bij het begin van het teeltjaar klaar moet hebben, wil het uiteindelijk succesvol zijn. Goed in kunnen spelen op de pH-waarde van je bodem heb je natuurlijk niet van de één op de andere dag gerealiseerd. Dat zie je op dit moment ook terug in de markt, het is een soort tussenjaar. Om een nieuw mengsel goed tot z’n recht te laten komen, kiezen veel mensen er toch voor om de bestaande mat met een rotorkopeg weer zwart te maken. Nadeel is dat je dan perceelsopbrengst mist omdat je weer helemaal opnieuw begint en je een grote kans hebt op vochtverlies.”
Uitdaging is dat de kruiden concurrentie hebben van het bestaande gras in de grasmat. Er moet wel voldoende ruimte zijn, zodat de kruiden zich goed kunnen ontwikkelen. “Hoe minder gras hoe beter het nieuwe plantje tot zijn recht komt”, aldus Thijs Jacobsen. Ook bemesting en onderhoud in de vorm van beweiden zijn belangrijke schakels. “Maar uiteindelijk is het de Vredo-doorzaaimachines mogelijk om op vijf tot tien millimeter diepte het zaadje nauwkeurig en zonder schade aan de grasmat in de grond te brengen. Dit is de plek met het meeste vocht, zonder dat je zode schade toe brengt.”
Bij langjarig grasland is het van belang dat het gras jong en sterk wordt gehouden. Het behouden en verbeteren van de graskwaliteit, wat je met doorzaaien realiseert, heeft ook als voordeel dat de graszode blijft bestaan en hierdoor de teruggroei vlotter verloopt. Als graszaad op de juiste manier in de grond wordt gebracht, leidt dit tot tien tot vijftien procent meer opbrengst. Voor een veehouder is dit netto al snel een winst van meer dan tweehonderd euro per hectare.