Countus heeft de KringloopWijzers van vijfhonderd melkveehouders met elkaar vergeleken. Wat is de conclusie?
“Als je bedrijven met dezelfde intensiteit (kg melk per hectare) met elkaar vergelijkt, is er een verschil in voerwinst van 800 euro per hectare. Bij een bedrijfsgrootte van 50 hectare is dat een verschil van 40.000 euro per jaar. Melkveehouders die het meeste ruwvoer produceren en daarvan melk weten te maken, scoren het best.”
Welk aandeel heeft de grondkwaliteit in het verschil van 800 euro per hectare?
“Wij gaan er van uit dat de helft van het verschil wordt veroorzaakt door de bedrijfsomstandigheden, dus de kwaliteit van de grond, de wijze van verkaveling, enzovoort. Op de andere helft heeft de melkveehouder invloed. Dus bijna elke melkveehouder kan nog een flinke winst boeken.”
Op welk facet kunnen melkveehouders zich verbeteren?
“De aandacht voor de bodem en ruwvoerproductie moet toenemen. Melkveehouders zijn erg gefocust op het dier. Dat is prima maar het bedrijfsrendement gaat de komende jaren meer bepaald worden door de wijze waarop de melkveehouder omgaat met de grond. Diegene die meer ruwvoer weet te produceren van eigen grond en dit omzet in melk, zet een grote stap voorwaarts.”
Meer melk uit ruwvoer, betekent minder melk uit krachtvoer en krachtvoergrondstoffen.
“Dat klopt. De berekening is heel simpel. Vers gras kost 5 cent per kg droge stof en kuilgras 11 cent. Krachtvoer daarentegen kost 26,5 cent per kg droge stof. Als krachtvoer leidt tot een hoger saldo, dan is dat prima. Maar als je jaarlijks kuilgras verkoopt voor 7 cent per kg droge stof, moet je je afvragen of het niet beter is dat gras zelf te benutten en de aankoop van krachtvoer en krachtvoergrondstoffen te beperken. De afboeking op verkocht kuilgras wordt vaak niet meegenomen maar is zeer bepalend voor het financieel resultaat.”