Najaarskuil nu wel geschikt voor melkvee

Vorige jaren kwam de najaarskuil van Jaco Brouwer noodgedwongen in het rantsoen van de pinken terecht. Dankzij Bonsilage Forte kon hij de kwaliteit van de kuil afgelopen najaar wel goed houden en het voer voor de koeien gebruiken. “De kuil ruikt lekker fris. Dat is niet te vergelijken met vorige jaren.”

De kuil met najaarsgras die Jaco Brouwer open heeft liggen, ziet er prima uit; het gras is fris en zal zo in de voermengwagen tot een mooi rantsoen voor de koeien worden vermalen. Vorige jaren was dat wel anders. “Het valt in het najaar niet mee om nog een goede kuil te maken”, is zijn ervaring. De korte dagen en vochtige omstandigheden maken dat het gras vaak te nat in de kuil gaat. In combinatie met veel ruw eiwit en vooral ruw as levert dat niet de beste kuil op. Sterker nog, de najaarskuil belandde de afgelopen jaren in het rantsoen van het jongvee. “Ook niet optimaal maar aan de koeien durven we het niet te voeren.”

Goede conservering

Tot dit jaar. Tijdens het inkuilen heeft Jaco namelijk het product Bonsilage Forte toe laten voegen. “Ik kwam het tegen in een advertentie. Ik ben wel bekend met inkuilmiddelen maar deze is speciaal voor inkuilen van nat gras onder moeilijke omstandigheden.”

Uit de analyse van de kuil die half oktober is ingekuild blijkt dat de conservering goed is verlopen. Dat is gelukt ondanks een drogestofpercentage van 23%, ruw as van 161 gram en ruw eiwit totaal van 19% per kilo droge stof. Het melkzuurgehalte is 99 gram, wat zorgt voor de lage pH van 4,1. Door de snelle conservering is het boterzuurgehalte zeer laag, namelijk 0,4 gram per kilo droge stof. Niet op papier vast te leggen zijn de geur en de smaak. “Ik rook het direct bij de eerste keer openmaken van de kuil. Niet te vergelijken met de geur van de kuilen vorige jaren.”

Gunstig voor eiwitbalans

Het kunnen gebruiken van de eiwitrijke najaarskuil voor de koeien is gunstig voor de eiwitbalans. Net als andere veehouders streeft hij naar een maximale eiwitproductie van eigen land. Door het benutten van het najaarsgras is minder aankoop van soja of andere eiwitgrondstoffen nodig.

Maar de grootste winnaars zijn waarschijnlijk de pinken; als vervanging van de slechte najaarskuil krijgen ze nu gras uit de betere kuilen voorgeschoteld. De voeropname is goed en Jaco heeft de indruk dat de conditie en ontwikkeling beter zijn dan voorheen.

Puntjes op de i gezet

De afgelopen jaren heeft Jaco meer puntjes op de i gezet rondom de ruwvoerwinning. Zo wordt een deel van het veldwerk door de loonwerker uitgevoerd met een maaier die het gras kneust en het gras breed aflegt. De veldperiode is een stuk korter, dit komt de kwaliteit van het gras ten goede. “Zelf maaien is mooi, maar tegen die snelheid kun je zelf nooit op.”

De ondernemer verwacht dit jaar wederom Bonsilage Forte te gebruiken. “Het ziet ernaar uit dat we met de eerste snedes wat minder eiwit in de kuil hebben.” Het past dan heel goed om het najaarsgras in het rantsoen van de koeien te kunnen gebruiken. “Ik zie het als een goede verzekeringspremie.”

Inkuilen van nat gras

Bonsilage Forte is een inkuilmiddel speciaal voor het conserveren van nat gras onder moeilijke omstandigheden zoals najaarsgras. Dit gras bevat weinig suiker en bovengemiddeld veel ruw eiwit en ruw as. De bacteriestammen van Bonsilage Forte zijn erop geselecteerd dat deze kuilen toch voldoende snel conserveren.

De snelle aanmaak van melkzuur zorgt voor een razendsnelle stabiele kuil waardoor eiwit niet wordt afgebroken en boterzuurbacteriën geen kans krijgen om boterzuur te vormen. Daardoor blijven eiwit en energie behouden en krijgt de kuil dankzij melkzuur een betere smaak. Dat resulteert in een goede voeropname en hoge melkproductie.

 

Ben jij na het lezen van dit artikel ook overtuigd van Bonsilage Forte? Informeer dan of je loonwerker Bonsilage Forte op voorraad heeft of bestel Bonsilage Forte bij een Barenbrugdealer. Klik hier voor een Barenbrugdealer bij jou in de buurt.

Over de veehouder

Jaco en Ageeth Brouwer hebben in Biddinghuizen (Fl.) een melkveebedrijf met circa 130 melkkoeien, 90 stuks jongvee en 53 hectare grond in gebruik. Ze doen met twee akkerbouwers aan grondruil. De koeien produceren rond de 9.000 kilo melk per jaar met 4,50% vet en 3,60% eiwit. De ondernemers maken sinds vier jaar boerderij-ijs in zo’n 20 smaken met thuisverkoop, een eigen ijskar en afzet naar boerderijwinkels.

terug