Jonge klaverplantjes hebben even de tijd nodig om zich goed te vestigen. Een goed begin is daarom zeker het halve werk.
Binnen twee maanden na inzaai: maaien of beweiden
Wanneer je binnen twee maanden na inzaai de weide maait of beweidt, komen de jonge klaverplantjes mooi in het zonlicht te staan en groeien ze daarna goed door.
Beperk de mestgift bij inzaai in het najaar
Hiermee voorkom je dat het gras de overhand krijgt en klaver zich moeilijker kan ontwikkelen of verdwijnt. Klaver heeft licht nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen.
Mechanisch onkruid bestrijden
Omdat in een grasklaverperceel het bestrijden van onkruid beperkt mogelijk is, is mechanische onkruidbestrijding de beste manier. Chemische middelen zijn wel toegestaan maar laten een beperkt resultaat zien of hebben veel tijd nodig voor een goed resultaat.
Pas stikstofgift aan
Klaver heeft een hekel aan stikstof. Geef daarom minimaal kunstmest en beperk je drijfmestgiften tot ongeveer 2/3 van een gangbare gift en bemest alleen in het voorjaar. Klaver heeft wel behoefte aan kali, dit kan een mooie meststof zijn voor in de zomer. Een goede grasklaverweide krijg je door de drijfmestgift aan te passen aan het aandeel klaver!
Voorkom veldverliezen bij inkuilen
Indien je schudt of wierst bij een laag toerental, voorkom je verlies van de breekbare kalverblaadjes. Juist hierin zit een hoge voedingswaarde en veel eiwit. Schudt niet bij een droog gewas. Dat geeft onnodig verlies. Omdat grasklaver vaak een eiwitrijker gewas is, verloopt de conservering moeilijker dan bij gangbaar gras. De Bonsilage inkuilmiddelen zorgen voor een betere conservering en behoud van de eiwitkwaliteit.