“Nee. Die zal zeker niet verslechteren, wellicht zelfs verbeteren. Dit zijn namelijk veredelde kruiden die relatief laat bloeien, of in elk geval niet eerder dan het gras. Als je dus op tijd maait, wat je met gras ook hoort te doen, voor de stengel er in schiet, is de verteerbaarheid en voederwaarde van kruiden net zo hoog als die van gras. De voederwaarde komt dan zeker niet onder druk. Koeien houden van een constant rantsoen, dus is het beter volvelds te zaaien dan een strookje kruiden aan de perceelsranden.”
Wat is de toegevoegde waarde van kruiden?
“De kruiden wortelen veel dieper dan gras, soms tot wel meer dan een meter. Ze kunnen dus nutriënten opnemen uit de diepere lagen. Vooral de penwortels van weegbree gaan diep en werken als een diamantboor, breken zelfs verstoorde lagen. Dat geeft ruimte voor pendelaar-wormen waardoor water betere opstijgt bij droogte en ontwatert bij nattigheid. Ook geeft het meer bodemleven, meer insecten en als gevolg daarvan meer voedsel voor weidevogels. Verder heeft weegbree een remmende werking op mastitis door een hoge concentratie organisch gebonden selenium. Cichorei is een natuurlijke ontwormer van runderen en esparcette is een deflatine, ofwel geeft minder scheten en boeren en daarmee minder methaan, dus ook een milieuvoordeel.”
Wat moet de praktiserende veehouder nu doen?
“Op zand en kleigronden vanwege de vele bijkomende voordelen de voederkruidenmengsels zaaien gemengd met zachtbladig rietzwenk of eventueel Engels raaigras. Op droogtegevoelige grond past zachtbladig rietzwenk het best. Op veengrond past weegbree goed omdat deze plant ook nog een nitrificatieremmende werking heeft, en daarmee bijdraagt in het tegengaan van de bodemdaling.”