Hoe werken biologische inkuilmiddelen?

 

Biologische inkuilmiddelen bestaan hoofdzakelijk uit melkzuurbacteriën. Melkzuurbacteriën gebruiken opgeloste suikers uit het gras om melkzuur aan te maken. Melkzuur zorgt voor de pH-daling, zodat een kuil na een bepaalde periode stabiel wordt. In een stabiele kuil gebeurt niets meer, totdat deze weer geopend wordt. Afhankelijk van de ds is een kuil stabiel bij een pH-waarde tussen de 4 en 5,5.

 

Biologische inkuilmiddelen, ook wel inoculanten genaamd, bevatten extra melkzuurbacteriën, waardoor de melkzuurproductie sneller verloopt. Hierdoor gaat de pH-waarde sneller omlaag, zodat het inkuilproces sneller verloopt. Voorwaarde is dat er voldoende suiker in het gras zit. Bovendien mag het gras niet te lang op het veld liggen of verontreinigd zijn.

 

Terug naar vragen.

Wat gebeurt er tijdens het inkuilproces?

 

Tijdens het inkuilproces is er een constant gevecht tussen melkzuur- en boterzuurbacteriën, die in goed geslaagde kuilen gewonnen wordt door de melkzuurbacteriën. Als de kuil onvoldoende suikers bevat is er geen voedingsbodem voor de melkzuurbacterie. In zo'n situatie zal de boterzuurbacterie het winnen. De kuil gaat dan rotten waardoor de melkkwaliteit daalt.

 

Terug naar vragen.

Wanneer moet ik een inkuilmiddel gebruiken?

 

Als u onder slechte omstandigheden de kans op een goede kuil aanzienlijk wilt vergroten, maakt u gebruik van een inkuilmiddel. Slechte omstandigheden zijn:

 

  • Slechte weersomstandigheden waardoor het niet mogelijk is om het gras voldoende te laten drogen.
  • Een te hoog eiwitgehalte bij jong gras.
  • Het gras bevat te weinig suiker door een te lange veldperiode.

 

Terug naar vragen.

terug