Meer eiwit van eigen bodem
Om meer eiwit van eigen bodem te kunnen halen, heeft een plant een goed wortelgestel en stikstof nodig. Gras is een plant die stikstof heel efficiënt om kan zetten in eiwit. In België is er zelf geen enkel gewas dat hier beter in is.
| |
Stikstof benutten Barenbrug wil u graag helpen de eiwitproductie en het eiwitgehalte te verhogen. Het is belangrijk om de beste graszaadmengsels te kiezen. De grassen in de Milkway mengels zijn speciaal geselecteerd op hun goede wortels. Hiermee zijn deze rassen in staat alle benutbare stikstof uit de bodem op te nemen. Wanneer er per hectare gras 100 kg stikstof wordt omgezet, kan dat tot wel 625 kg eiwit opleveren. Dit is voldoende om 18% eiwit te winnen bij een snede van 3500 kg droge stof. Alleen goed geworteld gras kan alle stikstof pakken. De teelt van leguminosen draagt ook bij aan de verhoging van de eiwitproductie van eigen land. U kunt hier kiezen uit de producten klaver, Bar Protin of luzerne.
Klaver Klaver kan samen met Rhizobium bacteriën stikstof uit de lucht omzetten naar opneembare stikstof voor het gras. Dit gebeurt met name in de zomer en het in najaar waardoor er in deze periode minder bemesting nodig is. 30 - 50% klaver in een weide zorgt voor 150 kg stikstof extra per hectare dat 900 kg extra eiwit oplevert. U kunt het aandeel klaver in uw weide beheersen door uw maaihoogte aan te passen. Door de weide diep te maaien (op 4 cm) krijgt u meer klaver in uw weide. U reduceert het aandeel klaver in de weide door minder intensief te beweiden of hoger te maaien (7 cm).
Bar Protin Bar Protin is de teelt van erwten met gras als ondervrucht. Het is een goedkope en eenvoudige manier om de eiwitproductie te verhogen. Het voer wordt goed opgenomen door het melkvee en levert een positieve bijdrage aan het eiwitgehalte in de melk. De semi-bladloze erwt wordt deegrijp geoogst. Het gras dat tussen deze erwten staat zorgt voor suiker, waardoor het gewas zich goed laat inkuilen. Na deze oogst kan de overgebleven grasmat nog vele jaren meegaan. De combinatie van 35 kg Milkway Plus, 3 kg Quartet en 150 kg erwten (per hectare) geeft het meest complete ruwvoer. Er kan ook worden gekozen om 35 kg Tornado 3 in plaats van Milkway Plus te gebruiken.
Gemiddelde voederwaarde Bar Protin DS% 39.2 VEM 931 Ruw eiwitgehalte 168.8 Verteerbare ruwe eiwitten 127.5 DVE 90.7 OEB 20.1 Cellulose 245.2 Structuurwaarde 3.25 % verteerbaarheid 77.8 Oplosbare suikers 15.52 Bron: Laboratorium Michamps
Voordelen van Bar Protin
Luzerne Luzerne is een akkerbouwgewas dat hoofdzakelijk wordt gebruikt door veehouders die een goedkope bron van eiwit met structuur zoeken. Een goed perceel luzerne gaat drie jaar mee. Dit gewas heeft goede grond met een goede structuur en weinig onkruid nodig. Luzerne doet het erg goed op kleigrond, maar ook een zandgrond met een pH-waarde boven de 5,5 is geschikt. Het is aan te raden om luzerne te enten met goede Rhizobium bacteriën, zodat het gewas zelf de stikstof uit de lucht kan halen. Na de tweede snede is het niet meer nodig om stikstof te bemesten. Alleen de overige mineralen zijn dan nog nodig. Marshal Sanditi en Alpha zijn luzernes met veel blad en fijne stengels. |