SOS knalt de grond uit
FC Twente beschikt al jaren over een uitstekende grasmat. Dat blijkt uit de hoge cijfers die worden gegeven aan de velden door de aanvoerders van de Eredivisieclubs. Reden genoeg voor Barenbrug om eens op bezoek te gaan bij groundsman Henry de Weert van FC Twente, want hij maakt al jaren gebruik van Barenbrug graszaad.
Na de vele regenval in deze zachte winter liggen veel voetbalvelden er belabberd bij. Bij FC Twente ligt het veld er dankzij SOS echter wel goed bij. SOS vestigt zich al bij een bodemtemperatuur van maar 6 °C. Het vestigt zich snel en is daardoor hét perfecte doorzaaimengsel. “Na elke wedstrijd proberen we kale plekken zo goed mogelijk te herstellen. Dat doen we door SOS handmatig door te zaaien op de plekken waar dat nodig is”, aldus Henry. |
|
“Er worden dit seizoen wel 47 wedstrijden gespeeld op dit veld, het is dus nodig om kale plekken direct aan te pakken”, vertelt Henry. Het veld in Enschede ligt sinds juli 2011 in het stadion. Het was nodig om toen een nieuw veld aan te leggen vanwege slechte grond. Henry heeft veel geëxperimenteerd met de ondergrond. Het resultaat is dat er sindsdien gewoon een heel goed veld ligt. “We beluchten het veld sowieso eenmaal per maand diep, en dan beluchten we het tussendoor handmatig wat minder diep. Dit is heel belangrijk om genoeg zuurstof in de grond te krijgen en het gras goed te laten groeien”.
“Vroeger werd er traditioneel Engels raaigras gebruikt, dat deed gewoon niks in de winter, SOS knalt de grond uit. Door elke week door te zaaien weten we de schade zeer snel te herstellen”. Schade op voetbalvelden is niet te voorkomen, daarom wordt er bij de warming-up van FC Twente gebruik gemaakt van een opvouwbaar doel dat wordt verplaatst om niet het hele doelgebied kapot te trappen. Ook wordt er rekening gehouden met de plek waarop het voetbalteam haar positiespel houdt. Bij FC Twente is dat op de plek waar de meeste lichtval is voor een snel herstel van eventuele schade.
“Als ik doorzaai met SOS, staat het er 14 dagen later al op. Dat is niet mogelijk met een ander grasmengsel”. Wat ook opvalt bij het voetbalveld in Enschede, is dat er nauwelijks straatgras aanwezig is. SOS geeft straatgras bijna geen kans om zich te vestigen.
“Het doelgebied krijgt het altijd zwaar te verduren. Constant doorzaaien heeft tot gevolg dat er altijd gras naar boven komt. Dit is pure winst voor het grasveld, want is er altijd voldoende gras in ons doelgebied”, aldus Henry. De strakke grasmat van FC Twente bewijst het succes van SOS en het werk van Henry de Weert en zijn team.
|
|
Is uw grasmat ook aan herstel toe? Of het nu het doelgebied in een stadion betreft, het zestienmetergebied bij de plaatselijke amateurclub of het voetbalveldje in uw wijk, ga nú voor SOS! |
bijlagen
- SOS brochure - Snelste doorzaai oplossing bij lage temperaturen
Download hier de SOS folder.