Wageningen University & Research heeft op de proeflocatie in Vredepeel in 2017 verschillende groenbemesters als onderzaai in mais getest. Proterra Maize was de enige groenbemester die deze test goed doorstond. Ondanks het extreme weer en een bespuiting met Laudis, Akris en Kart ontwikkelde zowel de groenbemester als het maisgewas zich uitstekend. Dit is vooral te danken aan de sterke ondergrondse ontwikkeling van Proterra Maize. Door de goede resultaten heeft Wageningen University & Research in 2018 voor het project Stikstof Strikken gekozen voor Proterra Maize. Het doel van dit project is onderzoek naar vanggewassen in de maisteelt om te voldoen aan de Europese richtlijn voor grondwater.
Bespuiten is noodzakelijk
Proterra Maize is samengesteld uit grassoorten die goed onder dekvrucht ontwikkelen. Om zeker te zijn dat de Proterra Maize de mais niet beconcurreert, is een bespuiting noodzakelijk. Praktijkonderzoek toont aan dat een bespuiting met de herbicidemixen Laudis en Aukris de Proterra Maize voldoende remt, zonder de ontwikkeling van de maisplanten te hinderen. Indien niet alle onkruiden op het perceel bestreden worden met deze twee middelen, dan is de herbicidemix Kart een goede aanvulling. Op percelen die besmet zijn met groene naaldaar en glad vingergras, werken deze herbicidemixen onvoldoende. Deze percelen zijn niet geschikt voor de teelt van Proterra Maize.
Gelijktijdig inzaaien met mais
Grasgroenbemester Proterra Maize kan gezaaid worden gelijktijdig met mais of maximaal een week voor de inzaai van mais tot vier dagen erna. Indien je Proterra Maize later zaait dan mais, wees dan voorzichtig met de kiemende maisplantjes. De zaaizaadhoeveelheid is 15 kg/ha.